Vi diskuterar ofta Facebook, Linkedin, Twitter, ditt CV, nätverk etc. en åt gången eller kanske i par, men det är sällan man tar ett bredare grepp och tittar på helheten. Ditt varumärke är summan av alla delar av kommunikation och de kanaler du använder, och till viss del även de du valt att inte använda. Det är därför viktigt att ha en strategi för hur man kommunicerar i de olika kanalerna över tiden. Så låt oss se på en checklista för hur man arbetar med en sådan strategi.
Jag förutsätter att du redan har definierat ditt varumärke innan du börjar med denna strategi.
De önskade effekterna
Detta är grunden för varje strategi. Om du har en tydlig känsla av vad du är och vad du vill uppnå med din kommunikation är du mycket mer benägna att nå de önskat effekterna. Jag skulle vilja att du tar detta till nästa nivå och definiera vilka effekterna blir om du når de resultat du vill. Med effekter syftar jag på de konsekvenser och förändringar resultaten kommer att initiera.
Exempel:
Resultatet “vara känd som en expert inom bilindustrin på växellådeutveckling”, kan ge den önskade effekten vara “arbeta 20h/vecka som konsult med samma lön som tidigare”.
Vem skulle du vilja nå och var är de?
Varje person du kommunicerar med har olika förutsättningar att hjälpa dig att nå dina önskade effekter. Vissa har ingen möjlighet, medan andra kan hjälpa dig hela vägen. Frågan du bör ställa dig är vilka personer som har den bästa möjligheten att få dig dit du vill vara. Om du inte vet vem det är, så fråga dig själv hur du kan ta reda på det.
Nästa steg är att identifiera var dessa personer är verksamma. Vilka kanaler använder/läser/besöker de?
Hur agerar de – hur agerar du i varje kanal?
När du har identifierat nyckelpersoner för ditt meddelande (opinionsledare) och identifierade de kanaler de använder, är det dags att analysera med vem de interagerar och på vilket sätt de kommunicerar. Anpassa ditt budskap och kommunikation till mottagaren, men förlora inte din personlighet och vem du är.
Ditt meddelande och din stil bör anpassas för 1) de person(er) som du kommunicerar med, och 2) det bästa sättet att kommunicera i respektive kanal.
Tänk dig själv att tala med en viktig person på Twitter, med hjälp av 140 tecken med en länk till mer information i slutet och kanske en hashtag för kategorisering. Föreställ dig nu att du agerar på exakt samma sätt när du möter någon under lunchen. Personen i fråga skulle förmodligen undra vad du pratar om.
Arbetar du systematiskt med en publiceringskalender?
För att vara konsekvent och ha ett tydligt, fokuserat tema i de olika kanalerna hjälper ditt varumärke att sticka ut. Att arbeta med element som binder samman din identitet ger mottagaren en tydlig bild av vem du är. För att upprätthålla en hög nivå av samstämmighet och kvalitet på kommunikationen skulle jag rekommendera dig att skapa en kalender där du planerar dina aktiviteter inom den närmaste framtiden. Varje aktivitet bör innehålla:
- Kanal (Twitter, Facebook, LinkedIn, blogg, nyhetsbrev, nätverksträffar, telefonsamtal, seminarium etc.)
- Målgrupp (specifik person eller grupp av personer – kommunicera för att locka rätt personer)
- Ämne (se till att dina åsikter och teman är något du kan stå för och att du har gjort din hemläxa på området)
- Önskad effekt (vid publicering eller då du lämnar ett evenemang eller liknande – vad är resultatet och effekterna som du önskar få med dig?)
Vill du nå mig – varför och vad vill du jag ska göra?
Till sist , kom alltid ihåg att vi alla lever efter “givers gain” och om jag känner att jag kan lita på dig och att du kommunicerar förtroende, måste du låta mig veta hur jag kan hjälpa dig att ta nästa steg för att uppnå dina mål. Var tydlig mot mottagaren om vad du vill att de ska göra och hur de kan göra det, så kommer du att komma närmare era uppsatta mål.